Tegenwoordig zijn er vele soorten Bluetooth trackers in de markt zoals bijvoorbeeld, de Apple Airtag. Echter is een bluetooth-tracker niet te vergelijken met een GPS-tracker. In deze blog leggen we uit wat nou het verschil is tussen Bluetooth vs GPS trackers en een GPS tracker, zoals de Mobiot tracker.

AIRTAG OF
TILE

quads-mobiot-iot

COMPACT EN LICHT

WAT IS EEN BLUETOOTH-TRACKER?

Een bluetooth-tracker is een kleine tag die wordt gebruikt om objecten terug te vinden. De tracker doe je in je tas of hang je aan je sleutelbos. De tracker maakt gebruik van bluetooth om verbinding te maken met een telefoon. Het bereik van een bluetooth-tracker is daardoor ‘beperkt’  tot 120 meter. Indien de tracker buiten dit bereik is, dan kan de tracker geen verbinding maken met je telefoon en dus geen locatie versturen.

VOORDELEN

 • Bluetooth verbruikt zeer weinig stroom. Hierdoor kan een bluetooth tracker met een kleine batterij een aantal jaar meegaan.
 • Een bluetooth-tracker is in de meeste gevallen zeer compact en licht. Ze zijn meestal zo klein dat ze als een sleutelhanger aan een sleutelbos kunnen.
 • Omdat de bluetooth tracker gebruik maakt van bluetooth hoeft de tracker geen verbinding te maken met zendmasten. Hierdoor heeft de tracker meestal geen abonnementskosten.

NADELEN

 • Doordat de tracker gebruik maakt van bluetooth is het bereik zeer beperkt. Namelijk maar tot 120 meter. Indien er binnen 120 meter geen telefoon is om te verbinden, dan kan de tracker geen locatie verzenden. Dit betekent dat wanneer de tracker zich op een afgelegen plek bevindt er geen locatie beschikbaar is.
 • Omdat de tracker gebruik maakt van bluetooth is er altijd een extern bluetooth apparaat zoals een telefoon nodig.

WERELDWIJDE DEKKING

WAT IS EEN GPS-TRACKER?

Een GPS tracker is een apparaat dat gebruik maakt van GPS om zijn locatie te versturen. Deze GPS locaties worden bepaald door een netwerk van satellieten die rondom de aarde draaien. De GPS-tracker bestaat uit een kastje met daarin een chip en batterijen, de chip verstuurt signalen  naar deze satellieten. De satellieten berekenen op basis van deze signalen de locatie van de GPS tracker. Deze locatie is tot enkele meters nauwkeurig. Vervolgens wordt deze locatie via een internetverbinding verzonden naar een server. Een online omgeving kan de locatie van deze server weer ophalen en weergeven op je telefoon op pc.

MOBIOT
TRACKER

Mobiot-LBS-GPS-Tracker

VOORDELEN

 • De GPS-tracker heeft bijna overal bereik. Al ben je in een ander continent, dan kun je nog steeds de exacte GPS locatie van GPS-tracker bepalen.
 • Door de GPS-technologie heeft een GPS-tracker wereldwijde dekking.
 • Een GPS-tracker heeft in tegenstelling tot de bluetooth-tracker geen extern apparaat nodig om de locatie te verzenden.

NADELEN

 • Omdat een GPS-tracker verbinding moet maken met de satellieten zitten er aan een GPS-tracker meestal wel abonnementskosten.
 • Het signaal van een GPS-tracker kan worden opgespoord met een GPS jammer. Dit werkt echter alleen wanneer de GPS-tracker online is. Daarom is bij de MobioT tracker de kans kleiner dat hij gevonden wordt. De Mobiot Tracker is gemiddeld 1 minuut online bij het verzenden van zijn locatie, dit betekent dat de tracker gemiddeld maar 3 minuten per dag online zal zijn.
 • De batterij gaat bij een hoge locatie frequentie niet lang mee. Bij de MobioT tracker is dit echter niet het geval, de MobioT tracker gaat bij een frequentie van 20 locaties per week minimaal 3 jaar mee.

CONCLUSIE

Een bluetooth tracker werkt alleen indien er bluetooth object in de buurt is, de Apple airtag werkt bijvoorbeeld alleen als er een Apple apparaat in de buurt is. Het ligt dus puur aan het object welke tracker beter is.
Een bluetooth tracker is beter geschikt voor het tracken van objecten die vaak binnenshuis zijn en rondom externe apparaten, zoals een sleutelbos, tas of portemonnee. Een GPS-tracker, zoals de Mobiot Tracker, is beter geschikt voor het tracken van objecten die meer buitenshuis zijn en op afgelegen plekken komen, zoals een auto, bakfiets, scooter of caravan.

Toch nog vragen over Bluetooth vs GPS? Neem contact met ons op en wij helpen graag!